Ging het maar automatisch…

“Deze brief snap ik niet”, zegt mijn 18-jarige cliënt en ze geeft me een envelop. Ik kijk haar aan, de envelop is nog dicht. “Ja, ze hebben hem ook per mail gestuurd,” beantwoord ze mijn vragende blik. Ze pakt de brief weer uit m’n hand en scheurt hem open.

Ze laat me eenzelfde brief zien van een maand eerder. Dit is de tweede maand dat de premie van de zorgverzekering niet automatisch is afgeschreven. Er stond tot tweemaal toe onvoldoende geld op de rekening.

Het onbegrip bij mijn cliënt zit met name in de inkomen-uitgaven balans. Via haar bijbaan en zorgtoeslag zou er voldoende geld moeten zijn om de premie te betalen. Waarom is het dan niet automatisch afgeschreven? Met behulp van haar bankrekening, die ze op haar telefoon bekijkt, maken we een budget overzicht. Door een paar grote uitgaves in de afgelopen maanden heeft de premie zorgverzekering naast het net gegrepen.

Handig logt ze op haar laptop met de DigiD app in bij haar zorgverzekering. Ze kan een betalingsregeling afspreken. Samen bellen we naar de zorgverzekering. Mijn cliënt zet de betalingen in de agenda van haar telefoon. “Waarom gaat de zorgtoeslag eigenlijk niet automatisch naar de zorgverzekering?” vraagt ze. Het is een onderwerp waar al jaren over vergaderd en geschreven wordt. Ook de huurtoeslag kan niet (meer) automatisch worden overgemaakt naar de woningbouwvereniging. Jammer, het zou de achterstand een stuk lager hebben gemaakt.  

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.